Corona-virus

UPDATE CORONA

De reguliere zorg zal weer in stappen worden opgestart. Dit houdt in dat u weer een afspraak kunt maken voor een consult.

Houdt u er rekening mee dat u gevraagd kan worden een mondkapje te dragen en handhaaf waar kan de 1.5 meter regel (tenzij de arts u moet onderzoeken).

CORONAVIRUS | COVID-19

Wie kan Corona besmet zijn?

Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting.

Hoe gevaarlijk is besmetting?

Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos. Dit blijkt uit de cijfers van landen waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger, maar dat heeft te maken met veel selectiever testen. Hierdoor komen alleen de ernstigste gevallen in de cijfers terecht.

Wordt het gevaar nu overdreven?

Het belangrijkste probleem betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen. Dan kunnen mensen onnodig overlijden door een tekort aan hulpmiddelen.

Verspreiding helemaal stoppen, is op dit moment niet meer mogelijk. Alleen als iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, zal verspreiding geremd kunnen worden. Voor mensen met klachten is dat van het hoogste belang. Maar ook voor mensen zonder symptomen geldt is het advies : thuisblijven. Besmettelijkheid kan namelijk vooraf gaan aan de symptomen.

Waarom wordt er zo weinig getest?

Vroeg testen geeft alleen onnodige belasting van de zorg en heeft geen gevolgen voor de behandeling. U zult alleen getest worden als er sprake is van een hoger risico op ernstig beloop  (zie eerder) of als u ernstige ademnood heeft, waarvoor ziekenhuis opname nodig is.

Hoe wordt Corona besmetting behandeld?

Behandeling bestaat voor iedereen uit isolatie om verspreiding te voorkomen. Alleen voor de ernstigste gevallen is ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling nodig.

VERDERE INFORMATIE

Informatie over het coronavirus is te vinden op de website van Thuisarts.nl.

Een FILM met informatie over het coronavirus vindt u hier: Het nieuwe coronavirus

Wilt u informatie over het voorkomen van coronavirus, klik op deze link: voorkomen corona

Denkt u besmet te zijn met coronavirus, kijk dan eerst hier voordat u ons belt: vermoeden corona

Heeft u meer vragen over coronavirus kijk op de website van RIVM of bel het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351

Onderwerp: Geen categorie